Автор: 28.03.2018 Оновлено: 28.03.2018

Як законно придбати зброю та інші спецзасоби в Україні? Таке питання все частіше задають українці у зв’язку з напруженою обстановкою на вулицях міст, бойовими діями на Сході країни, близькість державного кордону країни-агресора – це гіркі реалії сьогоднішнього дня. Все це змушує багатьох громадян вживати заходів для того, щоб придбати зброю для захисту своєї сім’ї, близьких та рідного дому.

Мова йде про будь-яку зброю, від звичайних газових балончиків і пістолетів, до мисливських рушниць і навіть важкого озброєння.

На сьогодняшній день 200 тисяч осіб офіційно в Україні мають право на носіння при собі зброї і застосування її для самозахисту. А на думку експертів неофіційна цифра досягає значно більше – 2 мільйони українців володіють різними видами зброї.

Легальні товари для самозахисту можна, наприклад, знайти в інтернет-магазині eurosecurity.

Хто має право придбати зброю в Україні?

На жаль, держава не завжди здатна добре захищати своїх громадян. І вона ж практично не дає їм можливості по-справжньому захистити себе самостійно, так як українці, які не є співробітниками правоохоронних органів, у вільному продажу можуть знайти зовсім небагато легальних засобів для самооборони.

Полеміка в Україні щодо того, щоб надати громадянам право на володіння вогнепальною зброєю, ведеться вже досить тривалий час. Про це ми писали також ТУТ. В рамках спеціальної “програми озброєння” країна побачила не один проект закону про зброю. Їх автори, звертаючись до міжнародного досвіду, стверджують, що озброєння цивільного населення сприяє суттєвому зниженню рівня злочинності.

Противники ж “тотального озброєння” аргументують свою позицію, посилаючись на такі соціальні явища, як агресія, недовіра до судової системи і правоохоронних органів, а також на недосконалість законодавчої бази. До речі, супротивникам цих законів хочеться нагадати, що зброя номер один у світі для вчинення злочинів — це кухонний ніж. А за статистикою в Україні щороку реєструється 50-60 випадків використання офіційно зареєстрованої зброї і це на 45 млн. людей.

Тисни на газ!

Але варто сказати, що для самооборони вихід є і він є більш безпечнішим для суспільства. Наприклад, населенню дозволено купувати газові пістолети і газові балончики. Газовий пістолет — абсолютно марна річ, як кажуть про нього деякі продавці збройових магазинів. Ефективність цього пристрою майже така ж, як і газового балона, але ціни стартують починаючи від 500 грн. Звичайно, у нього є важлива перевага — вона видає гучний шум і по звуку нагадує постріл реального пістолета. Крім того, газовий пістолет є “спецзасобом”, тому для його придбання потрібно отримати дозвіл, навідміну від газового балончика, який є засобом для самозахисту на який не треба дозвіл.

А найбільш простими і зручними засобами для індивідуального захисту вважаются балончики зі сльозогінним газом і вони доступні для всіх громадян України, які досягли 18-річного віку, за винятком моделі ТЕРЕН-4М, так як газовий балончик для самозахисту такого типу використовується виключно правоохоронними органами.

Дані засоби оборони являють собою балони аерозольного типу, які заповнені спеціальним препаратом, що містить речовини сльозоточивої та подразнюючої дії.Якщо вдасться вразити нападника, він буде нейтралізований на кілька хвилин.

Важливою перевагою балончиків варто вважати їх маленькі габарити. Балони часто можна побачити в дамських сумочках, так як їх носять “на всякий випадок”. Варто пам’ятати, що пристрої, які випускають газові хмари, мають один великий недолік — вони практично марні і в деяких випадках навіть небезпечні при зустрічному вітрі. До речі, ефективні вони тільки при застосовуванні на відстані до 2 м.

А якщо дистанція більше, то зловмисник майже нічого не відчує, зате отримає додаткову мотивацію до більш активних дій. Крім того, балончиками не можна користуватися в закритому приміщенні, щоб не “знешкодити” всіх присутніх, в тому числі і себе. До того ж, головну відповідальність за використання газового балончика несе той, хто ним користуєтьься.

Деякі балони випускають не тільки газові хмари, але і вузький струмінь скрапленого газу (за принципом водяного пістолета). Але коли нападників кілька, газова хмара все ж ефективніша струменю. Ціна на газові балончики стартує від 15 до 35 грн, а термін їх придатності — від 12 до 24 місяців.

Газові балончики відрізняються між собою формою, місткістю флакона, конструкцією розпилювача, а також видом подразнюючої речовини і її концентрацією. В газових балончиках використовують п’ять основних видів сльозоточивих і подразнюючих речовин:

  • Олеорезин капсикум (ОС);
  • Морфолид пеларгоновой кислоти (МПК);
  • Дибензо-1,4-оксазепин CR;
  • Ортохлорбензальмалонодинитрил (CS);
  • Хлорацетофенон (CN).

Головною відмінністю газового балончика моделі ТЕРЕН-4М від інших моделей цієї серії в тому, що тільки в ньому використовується одразу кілька дратівливих речовин (ТЕРЕН МПК, ТЕРЕН-4М, МПК+CS). Тобто, газовий балончик для самозахисту ТЕРЕН-4М вважається більш ефективним. Варто зазначити, що газовий балончик моделі “ШИП” містить ті ж речовини, що і ТЕРЕН, але різниця в тому, що подача діючої речовини здійснюються струменевим чином, на відміну від серії ТЕРЕН, де подача діючої речовини здійснюється тільки у вигляді розпилення (хмари).

придбати зброю в україні, дозвіл на зброю

Доступна пневматика

Якщо немає бажання затівати зволікання з реєстрацією в МВС, можна придбати пневматичну зброю. Звичайно, у багатьох виникає питання: чи потрібен дозвіл, щоб придбати зброю вневматичну? Варто зазначити, що сьогодні у вільному продажу є пістолети і гвинтівки з калібром 4,5 мм і вартістю від 400 грн. А для більш серйозних “стволів” (з діаметром 6-9 мм) необхідно дозвіл, як і на спецзасіб або мисливську зброю, тому вони не так популярні.

Стріляє пневматика невеликими металевими кульками. Їх вартість сягає від 5 грн. А ціна самого “пневмата” залежить виключно від якості самого виробу. Постріл відбувається завдяки спеціальному балону зі стисненим газом. Вартість балончика не більше 20 грн, до того ж його вистачає приблизно на 40 пострілів.

Юридично пневматична зброя в Україні не може застосовуватися в якості засобу захисту, так як вона призначена тільки для спортивно-тренувальної стрільби. Але в критичній ситуації навряд чи про це хтось згадає.

“Травматика” не для всіх

За оцінками фахівців, найбільш ефективним з усіх дозволених в Україні засобів для захисту вважается пістолет з гумовими кулями, та чи потрібен дозвіл на травматичну зброю знають не багато людей.

Так, купити травматичну зброю можуть далеко не всі. А серед “обраних”: працівники суду, правоохоронних органів та їх близькі родичі, а також особи, які беруть участь у кримінальному судочинстві, журналісти та позаштатні журналісти, депутати України, члени громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовці (крім тих, хто проходить строкову військову службу), державні службовці, які мають категорії і ранги.

Перереєстрація купленої зброї відбувається кожні три роки, тому спеціально влаштовуватися на роботу у видавництво або органів рибнагляду, щоб придбати пістолет та відразу ж звільнитися, особливого сенсу немає.

Гумові кулі викликають серйозні больові відчуття і можуть навіть зламати кістку, але при цьому вони не пробивають шкіру. Відповідні документи рекомендують використовувати резинокульову зброю на відстані виключно від 3 м, оскільки відомі випадки, коли чоловік був убитий саме подібним типом зброї. Окрім того, заборонено стріляти в життєво важливі частини тіла. А ціна цієї зброї коливається в межах від 800 до 5000 гривень, а один постріл коштує 5-10 грн.

Злочинець в “шоці”

Особливий інтерес викликають електрошокери. Вони дійсно ефективні і при цьому безпечні, так як знешкоджуть зловмисників, але не завдають шкоди здоров’ю через малу силу струму. Але за носіння даного виробу статтею 195-4 Кодексу про адміністративні правопорушення (КУпАП) передбачена відповідальність у вигляді накладення штрафу від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімальних доходів громадян (тобто від 68 грн до 119 грн) з конфіскацією електрошокового пристрою. До речі, у багатьох європейських країнах шокери абсолютно легальні і коштують $60-200.

Згідно із законом України “Про право власності на окремі види майна”, громадянам України заборонено мати електрошокери, які використовуються правоохоронними органами. Але подібні засоби захисту цивільного зразка доступні будь-якому бажаючому, якщо йому вже виповнилося 18 років, тобото це засоби для самозахисту на які не треба дозвіл. А згідно з додатком №1 до Постанови Верховної Ради України від 17 червня 1992 року №2471-ХІІ до переліку видів власності, яка не може перебувати у власності громадян, громадських об’єднань, міжнародних організацій та юридичних осіб інших держав на території України входять електрошокові пристрої і спеціальні пристосування, які використовуються правоохоронними органами. Більше в законодавстві про електрошокери нічого не говориться.

Варто сказати, що електрошокери як захист працюють добре, але не у зимовий чи осінній час. Використання електрошокера передбачає контакт з відкритою ділянкою шкіри людини, тому взимку, коли всі одягнені в товсті куртки, ефекту навіть від наймогутнішого і дорогого електрошокера не буде. А ось тварин можна відлякувати в будь-яку пору року”.

До речі спеціальні товари для самозахисту можна знайти і придбати на сайті: спеціальні товари для самозахисту site-shopping.zakupka.com

Як оформити дозвіл на зброю?

До дозволених пристроїв відносяться: газові пістолети, пристрої для відстрілу набоїв з гумовими кулями та мисливська зброя.

РЕКОМЕНДУЄМО ТАКОЖ:

Про детальний порядок, як отримати дозвіл, щоб мати можливість придбати зброю, писали раніше в статті: «Як легко отримати дозвіл на зброю в Україні?». Якщо говорити коротко, то для купівлі зброї необхідний дозвіл, який видається на підставі наступних документів:

придбати зброю в україні, дозвіл на зброю

УВАГА! Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами, незаконне виготовлення чи переробка вогнепальної зброї, а також недбале її зберігання тягне за собою кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 12 років.

придбати зброю в україні, дозвіл на зброю

Підсумовуючи вищесказане, можна зазначити, що захищатися законослухняному громадянину, по суті, є чим, так як є засоби для самооборони, що дозволені в Україні. Газові балончики можуть допомогти в складній ситуації, але не завжди. Така ж ситуація і з електрошокерами. Не відкладайте питання вашої безпеки на завтра, подумайте про це вже сьогодні!

Про отримання дозволу на зброю та про те, як придбати зброю в Україні дивіться також на відео нижче: 

Оцініть статтю:
Не дуже файноНе файноФайноДуже файноСупер файно 1 5,00 з 5
ОТРИМАТИ КОНСУЛЬТАЦІЮ
Знайшли помилку? Виділіть її і натисніть Ctrl+Enter
Читайте юридичні лайфхаки на нашому «Telegram» каналі

Тисни на «Новини»

Нам є чим вас здивувати!

Підпишись та отримай корисні лайфхаки, останні новини та приємні бонуси!
ПІДПИСАТИСЯ
і підпишись на унікальну поштову розсилку

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

2018-03-28T14:48:14+03:00
Адвокат Novgorodskiy&Partners. Експерт з кримінального, цивільного, господарського права. Автор блогу на pravoconsult.com.ua
Підписатися
Сповістити про
guest

0 Комментарий
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі