громадянство

“Конституція України передбачає наявність лише єдиного громадянства України”

Конституція України передбачає наявність лише єдиного громадянства, подвійне громадянство в Україні заборонено. Закон «Про громадянство України» зобов’язує відмовитися від українського громадянства у разі отримання іноземного громадянства, що також є підставою для його примусового позбавлення Президентом України.

Цікаво те, що досі жодної відповідальності за подвійне громадянство в Україні не передбачено, хоча неофіційно від 5% до 10% громадян України (а це біля 500 тисяч українців) вже мають паспорт іншої країни. Експерти стверджують, що такій ситуації сприяє те, що виявити наявність подвійного громадянства в Україні вкрай складно.

Закон про громадянство ґрунтується на принципі невизнання подвійного громадянства. Україна не забороняє подвійне громадянство – вона його не визнає“, – це слова минулого Міністра внутрішніх справ України, які відображають всю суть нинішньої ситуації.

У наявності подвійного громадянства для України є свої плюси та мінуси.

Мінуси

Мінуси полягають в тому, що наявність другого громадянства іншої країни підриває безпеку української держави, адже сценарії, коли країни, які бажають анексувати території інших держав шляхом роздавання свої паспортів, а потім нібито під приводом “визволення” власних громадян захоплюють землі Південної Осетії, Абхазії, Грузії, а зараз ще і Криму, є відомими і потребують попередження в майбутньому.

Плюси

Плюси полягають в тому, що другий паспорт – це шанс отримати привабливу ​​роботу, як наслідок – гідний заробіток. Крім цього, це спрощує можливість отримати якісну зарубіжну освіту у кращіх ВНЗ світу.

Які країни?

Країни, що пропонують отримати громадянство, можна розділити на дві великі категорії:
  1. Автоматичне отримання громадянства за інвестиції. Паспорт буде оформлений приблизно через декілька місяців, причому для цього відвідувати країну не потребується.
  2. Строгіші умови. Після інвестицій в певний сектор економіки держави претендент на громадянство отримує лише посвідку на постійне проживання (ППП). Потім необхідно чекати ще від 3 до 36 місяців, щоб стати власником постійного місця проживання (ПМП). Подавати документи, щоб отримати статус громадянина, можна по закінченню 5-річного терміну проживання на території держави.

Категорія №1: інвестиції-громадянство

Домініка

громадянствоДосить інвестувати суму в 100 тисяч доларів (мінімальний розмір). Інвестор отримає паспорт через 3-6 місяців і зможе користуватися перевагами подвійного громадянства.

За темою:  «Купівля квартири: 10 юридичних порад, які ви повинні знати!»

Крім того, у безвізовому режимі відвідувати 50 держав, включаючи Швейцарію, Ірландію, Великобританію, Ліхтенштейн.

Візу доведеться оформляти тільки для подорожей в країни-учасниці Шенгенської зони.

Сент-Кіттс і Невісгромадянство

Уряд острівної держави не вимагає мешкати в країні. Досить інвестувати або до Цукрового фонду (мінімум 250 тисяч доларів), або купити тут нерухомість (мінімум 400 тисяч доларів, але знайти пропозицію за такою ціною вже проблематично).

Паспорт видається максимум через 6 місяців. Гарантований безвізовий в’їзд до 94 країни, включаючи держави Шенгенської зони.

Антігуа і Барбуда

громадянствоЩоб отримати громадянство, необхідно купити нерухомість (400 тисяч доларів), або інвестувати на користь Національного фонду розвитку, Благодійного фонду (мінімум 250 тисяч доларів), або внести долю на розвиток бізнесу (не менше 400 тисяч доларів).

Крім того, на території Антігуа і Барбуда треба мешкати не менше 75 днів за 5 років або ж 15 днів за рік.

Громадянство чекають 3-6 місяців. Безвізовий режим з 129 країнами, в т.ч. Шенгенської зони.

Мальтагромадянство

Видавати громадянство в обмін на інвестиції тут почали нещодавно – з весни 2014 року. Пожертвувати треба мінімум 650 тисяч євро, гроші йдуть до Фонду національного розвитку.

Але потрібно буде додатково купити нерухомість – це ще 350 тисяч, а також придбати пакет цінних паперів – 150 тисяч євро.

Громадянства доведеться чекати від року до 14 місяців. Безвізовий в’їзд доступний в 163 країни, включаючи США.

Кіпр

громадянствоВартість кіпрського громадянства знизилася навесні 2014 року.

Але можна стати власником нерухомості на 2,5 мільйони євро, продавати її не можна до тих пір, поки паспорт залишається у власності.

За темою:  «От чего зависит и как формируется курс гривны НБУ?»

Чекати вирішення питання з громадянством необхідно 2-5 місяців. Безвізовий режим зі 151 країною.

Категорія №2: інвестиції-ППП,ПМП

Болгаріягромадянство

За інвестиції тут видадуть ПМП, через рік – громадянство. Вкласти доведеться не менше 512 тисяч євро в державні облігації і ще стільки ж в пріоритетні проекти інвестування.

Громадянство можна отримати, якщо інвестиції (512 тисяч) підтримуватимуться ще не менше 2 років.

Болгарія забезпечить пільги безвізового режиму з 81 країною, включаючи держави Шенгенської зони.

Коста-Ріка

громадянствоІнвестувати необхідно мінімум 200 тисяч євро, як в об’єкти нерухомості, так і у бізнес будь-якого типу.

Подавати на ПМП дозволяється тільки через 3 роки проживання в державі, а претендувати на громадянство – тільки через 5 років проживання, обов’язково на законних підставах. З часом можна розраховувати на іспанський паспорт, ПМП Євросоюзу (через 5 місяців) і громадянство ЄС (через 2 роки).

Безвізовий режим з 120 країнами, включаючи всі держави ЄС.

СШАгромадянство

Для участі в програмі інвестування по візі ЕВ- 5, яка діє з 1990 року, необхідно створити свій бізнес або підтримати інвестиціями той, що вже функціонує. Сума – не менше 1 мільйона доларів (або 500 тисяч доларів – для програми цільового розвитку регіонів).

Бізнес повинен створювати не менше 10 робочих місць, причому для громадян країни. Отримуючи візу, інвестор також стає власником грін-карти на 2 роки.

Потім фахівці Департаменту імміграції здійснять перевірку умов цієї програми і приймуть рішення про видачу інвесторові постійної грін-карти. Претендувати на громадянство можна через 5 років.

Безвізовий режим з 172 країнами.

Великобританія

громадянствоНові правила для тих, що бажають отримати громадянство і ПМП в країні діють з 2011 року. Інвестувати треба як мінімум 1 мільйон фунтів. Візу видадуть на 3 роки + 4 місяці.

За темою:  «Зміна прізвища: 7 речей, які повинна знати кожна наречена!»

Що стосується ПМП, шанси на отримання залежатимуть від суми, яку претендент може інвестувати : більше 10 мільйонів фунтів – ПМП видають через 2 роки, 5-10 мільйонів фунтів – через 3 роки. П’ятирічний термін проживання у Великобританії дозволяє подавати прохання на підданство.

Буде забезпечений безвізовий в’їзд до 174 країни, в т.ч. в США, Японію і Європу.

Португаліягромадянство

“Золотий” ППП обіцяють в обмін на прямі інвестиції в об’ємі 1 мільйона євро, створення десятка робочих місць, а також за купівлю об’єктів нерухомості на 500 тисяч євро, не менше.

Річну програму можна подовжувати 2 рази на 2 роки, у результаті виходить 5 років, після чого подають документи на громадянство. Перебувати в країні досить до 7 днів щорічно.

Як висновок хочеться наголосити, зважаючи на числені плюси подвійного громадянства в Україні, не потрібно забувати про національні інтереси нашої держави, можливо, варто дозволити українцям мати два і більше паспортів, але лише з тими країнами, які не послабляють безпеку України.

Про спробу легалізації та покарання подвійного громадянства в Україні на відео: